Kime Denir olarak bu yazımız içerisinde Yörük Ne Demek, Yörük Kimlere Denir hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kelime anlamına baktığımızda Yörük kelimesinin yürümekten türediğini görüyoruz. Geçimini hayvancılık ile sağlayan, çabuk yürüyen, iyi yol alan kişilere Yörük adı verilmektedir. Bildiğiniz üzere eski Türkler göçebe bir yaşam tarzı benimsemişlerdir. Hayvancılık ile uğraşan eski Türkler mevsimine göre hareket etmişlerdir. Dönemine göre yayla, dönemine göre ovada yaşayan Türkler, yaşamlarını çadırlarda sürdürmüştür. Yörüklerin geçmişi Oğuz Türklerine kadar dayanmakta olup Türkmen olarak adlandırılmaktadırlar.
Yörüklük geleneği Türklerin Orta Asya’dan göç etmesi ile başlamıştır. Alparslan’ın Anadolu’ya gelmesi ile beraber Anadolu topraklarına yerleşmeye başlayan Türkler, yerleşik hayata geçmeye başladılar. Yerleşik hayata geçen Türkler Türkmen olarak adlandırılmaya başlandı. Yerleşik hayata geçmeyip göçmenlik geleneğini sürdüren kişiler ise Yörük olarak adlandırıldı. Bu kişiler binlerce yıllık geleneklerini sürdürerek yaşamlarına devam etmişlerdir. Yörük insanların gelenekleri hakkında ayrıntılı bir bilgi oluşturmaya çalışırsak;
Yörük Gelenekleri
Yörük adetleri binlerce yıl aynı şekilde uygulanmakta ve uygulanmaya devam edilmektedir. Bu kişiler yaylaya çıkmadan önce türbeleri gezer ve akabinde kurban kesmektedir. Ovada kalan kişiler ile helalleşen kişiler yaylaya çıkarak göçebelik başlatırlar. Yörük adetlerine göre Salı ve Cuma günü göç yapılmamaktadır. Göçe çıkılmadan önce hayvanların bakımları yapılmalı, uzun sürecek yola karşı hazırlıklı olmaktadırlar. Günümüzde göç olayı olmasa da bazı Yörükler adet ve gelenekleri sürdürmeye devam ettirmeye çalışmaktadır.
Yörük erkekleri kadar kadınları da hiç boş durmamaktadır. Her evde bulunan dokuma tezgahı ile sürekli çalışmaktadırlar. Yörüklerin elleri ile örmüş olduğu kilim, çuval, heybe günümüzde dahi dünyanın en değerli araçlarından birisidir. Yörükler emeği, kendi yaptığını ve yaratıcılığı oldukça sevmektedir. Bununla beraber düğün gelenekleri ve adetleri de oldukça meşhurdu. Bu gelenekler günümüzde çok az kişi tarafından biliniyor yaşatılmaya çalışıyor.
Yörükler tarafından yapılan düğünler ortalama olarak 3 gün sürmektedir. Eskiden Salı günü başlayan düğünler Perşembe günü bitiyordu. Ancak günümüzde çalışma şartlarından dolayı Cuma günü başlayıp Pazar günü bitmektedir. Düğünlerde aşlar pişirilir, yemekler yapılır halka, misafirlere dağıtılır.